top of page
  • Szerző képePilcsik Tamás

Külföldi motor honosítása és forgalomba helyezése Magyarországon

Frissítve: 2023. szept. 22.

Először is szeretném egy jó hírrel kezdeni ezt a blogbejegyzést. Mivel pályamotorosként jómagam is az egyre nagyobb létszámnak örvendő motoros közösség tagja vagyok, az összetartás jegyében az általunk megküldött árajánlatot minden külföldről behozott motor forgalomba helyezése esetén a konkurencia által vállalt ajánlathoz igazítjuk. Mit jelent ez a valóságban? Azt, hogy amennyiben más cégek olcsóbban vállalják a külföldi motor honosítását, mi ugyanannyiért megcsináljuk a komplett ügyintézést.


A motorkerékpárok forgalomba helyezése Magyarországon nem ördögtől való dolog, amennyiben teljesen gyári járművekről beszélünk. Ilyen esetekben a szükséges dokumentumok teljesen megegyeznek a személyautóknál bemutatandó okmányokkal. Szükség van a külföldi forgalmi engedélyre és törzskönyvre, amennyiben az adott országban két részből áll a dokumentáció. Elengedhetetlen a kétnyelvű adásvételi szerződés, és a számla amennyiben cégtől került megvásárlásra a motor. Kétnyelvű adásvételi szerződés hiányában az eladótól kapott szerződést vagy számlát le kell fordíttatni. Ha a fent említett dokumentumok rendelkezésre állnak, akkor kezdődhet a motor honosítása Magyarországon. A folyamatról részletesen itt lehet olvasni.


 

Sportkipufogó


Külföldi motor forgalomba helyezés ügyintézés
Külföldi motor forgalomba helyezés ügyintézés

És most jön a feketeleves. Mi a helyzet abban az esetben, ha sportkipufogó van a külföldről behozott motoron, vagy utólag felszerelt kormány stabilizátor, esetleg egyéb olyan kiegészítők, amik eltérnek a gyári kiviteltől? Nos, a sportkipufogó esetében amennyiben a külföldi forgalmi engedélybe bejegyzésre került záradékként, akkor azt Magyarországon is elfogadják az NKH-nál. Szintén elfogadják, ha a kipufogóhoz (és más alkatrészhez) van európai típusjóváhagyás. Nagyobb márkák esetén, tehát például Akrapovic vagy SC-Project, minden esetben adnak egy kifejezetten az adott motorhoz való kis kártyát, esetleg A4-es méretű dokumentációt. Ezeken feltüntetik a motor pontos típusát, és sok esetben az alvázszámát is, illetve az európai típusjóváhagyást, ami a kipufogón szintén megtalálható. Ha a fentiek rendelkezésre állnak, akkor gond nélkül forgalomba helyezhető a motorkerékpár, a magyar forgalmi engedélybe pedig bejegyzésre kerül, hogy a jármű sportkipufogóval van szerelve.


 

Rendszámtáblatartó, világítás és hátsó prizma

Külföldi motor honosítás ügyintézés
Külföldi motor honosítás ügyintézés

A kipufogón kívül van más is, amin könnyen el lehet hasalni a honosítás közben. Ilyen például a nem gyári rendszámtáblatartó, a rendszámtábla világítás, és a hátsó prizma hiánya. Gyárilag a rendszámtáblatartó a motorkerékpároknál minden esetben túl lóg a hátsó kerék vonalán. Éppen ezért szoktuk lecserélni, mert ronda és nem túl esztétikus. A kisebb, utángyártott alkatrészek esetében pedig rendszerint hiányzik a prizma és a világítás is. A külföldről behozott motorok honosítása szigorú szabályok keretében történik, ezért ha az említett problémák fennállnak, nem érdemes elkezdeni a procedúrát, amíg azokat nem javítottuk ki.


 

Utángyártott alkatrészek, típusjóváhagyás nélkül


Gyakran előfordul még, hogy olyan motorral érkezik az Ügyfél a vizsgára, amin nem gyári alkatrészek vannak. Ilyenek például az utángyártott fék,- és kuplungkarok, a tükrök amik rosszabb esetben lefelé állnak, sötétített plexi, hátsó lábtartók és kapaszkodók hiánya. Amennyiben a külföldi forgalmi engedélyben két személyes a motorkerékpár, de az utasülés helyett az üléspúppal érkezünk a vizsgára, szintén meg fog bukni a jármű.


Összességében elmondható, hogy amennyiben gyári kivitelről van szó, akkor nincs miért aggódni. Egyéb esetben tüzetesen át kell nézni, és vissza kell alakítani a motort úgy, hogy az megfeleljen a műszaki vizsgán. Ebben leszünk mi a segítségére. Mindent elintézünk, a műszaki vizsgától a rendszámtábla kiváltásig. Egyeztetünk a vizsgaállomásokkal, és ott fogjuk elvégezni a honosítást, ahol zöld utat kapunk. És mindig zöld utat kapunk. Kérjen ingyenes árajánlatot a külföldről behozott motor forgalomba helyezésére, vagy hívjon minket telefonon egyeztetés céljából. Közúton ugyan nem fogunk találkozni, mivel én a versenypályán húzom a gázt, de kívánok Önnek széles utat és balesetmentes közlekedést.


 


 

Baráti üdvözlettel Pilcsik Tamás





12 743 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page