top of page

Külföldi autó honosítás ügyintézés, teljeskörű gépjármű forgalomba helyezés Budapesten

Amennyiben külföldről szeretne autót vásárolni, fel kell készülnie az esetlegesen előforduló akadályokra. Nem állnak rendelkezésre a járműhöz tartozó dokumentumok?
Csak német nyelvű adás-vételi szerződése van vagy csak egyszerűen nem akar sorban állni?
Semmi gond, mi nagyon szívesen megtesszük Ön helyett!

Vállaljuk külföldről behozott gépjárművek (személyautók, motorkerékpárok, teherautók) komplett forgalomba helyezését, műszaki vizsgára való felkészítését, valamint a haza szállítást és a Magyarországon belüli a szállítást is ránk bízhatja. 
Több éves tapasztalatunknak köszönhetően nem kell sokáig nélkülöznie külföldről behozott kedvencét, ugyanis
cégünk 24 órás határidővel vállalja a gépjárművek forgalomba helyezését.

Gépjármű honosítás ügyintézés Budapesten
ÁRAJÁNLAT KÉRÉS
TELEFONON
ÁRAJÁNLAT KÉRŐ
ŰRLAPON

Külföldi autó honosítás folyamata 2023-ban a műszaki vizsgától a magyarországi forgalomba helyezésig

HONOSÍTÁS
1. lépés: Nemzeti Közlekedési Hatóság

Amennyiben az Európai Unió területéről vásárolt gépjárművet, első lépésként minden esetben a
Nemzeti Közlekedési Hatóság illetékes vizsgaállomásán kell kezdeni annak magyarországi forgalomba helyezését. 
Ügyfélkapun keresztül jelenleg csak a Mozaik utcába és a Vas Gereben utcába van lehetőség időpontot foglalni.
A többi vizsgaállomáson személyesen lehet kérelmet benyújtani, majd ezt követően tájékoztatják az Ügyfelet a vizsgaidőpontról.

Az NKH által kijelölt vizsgaállomáson a gépjármű műszaki érvényességének függvényében 3 különböző eljárást kérelmezhetünk:

1.  Érvényes külföldi műszaki vizsga esetén: Honosítás - Jogszabályban előírt hatósági díja: 8.000 HUF
 

Honosítási eljárásra akkor van lehetőség, amennyiben a külföldről behozott gépjármű rendelkezik érvényes külföldi műszaki vizsgával. Fontos megjegyezni azonban, hogy nem elég a forgalmi engedélyben található bejegyzés vagy pecsét, ugyanis 2018 májusától a honosítási eljáráshoz kötelező bemutatni a külföldi ország által kiadott műszaki vizsgabizonyítványt. 
Továbbá szintén fontos információ, hogy 2021 elején változtak a külföldről behozott gépjárművek műszaki vizsgáztatásáról szóló rendeletek. A módosítások értelmében az érvényes külföldi műszaki vizsgával rendelkező, de a
6 évnél vagy 160.000 kilométernél többet futott járművek esetén előírják a károsanyag kibocsátás mérését.

 

2. Érvényes, de hamarosan lejáró külföldi műszaki vizsga esetén: Honosítás + műszaki vizsgálat
Jogszabályban előírt hatósági díja: 24.290 HUF

 

Ebben az eljárásban a honosítás mellett egy időszakos műszaki vizsgával megegyező módon ellenőrzik a gépjármű műszaki állapotát. A vizsgálat során ellenőrzésre kerül az autó károsanyag kibocsátásának mértéke, az összes világító berendezésnek működése, ablaktörlők és duda ellenőrzése, futómű és fékek állapota, illetve egy szigorú átvizsgálást is elvégeznek az autó megemelését követően.
Általánosságban elmondható, hogy ez az eljárás megegyezik az egyedi forgalomba helyezés + műszaki vizsgálattal, viszont tekintettel a külföldi vizsga érvényességre, nem kell megfizetni a 22.800 forintos egyedi forgalomba helyezési díjat.

 

3. Lejárt külföldi műszaki esetén: Egyedi forgalomba helyezés + forgalomba helyezés előtti műszaki vizsgálat - Jogszabályban előírt hatósági díja: 39.090 HUF

 

A műszaki vizsga szempontjából gyakorlatilag ugyanazokat ellenőrzik, mint az előző bekezdésben felsoroltak. Ez az eljárás annyiban különbözik, hogy mivel a gépjármű nem rendelkezik érvényes külföldi műszaki vizsgával, a magyarországi forgalomba helyezést csak egyedi forgalomba helyezés keretében kezdhető meg.

Amennyiben az NKH szakemberei mindent rendben találtak és a jármű megfelelt az adott eljárásban vizsgált előírásoknak, az ügyintézés végén kiállítják a Műszaki Adatlapot, amelyre a további ügyintézés során végig szükség lesz.

2. lépés: Eredetiség vizsgálat

A sikeres műszaki vizsga után a forgalomba helyezés következő lépése az előzetes eredetiség vizsgálat.
Az NKH-nál sajnos nincs lehetőség az eljárás lefolytatására, ezért időpontot kell foglalni egy nekünk szimpatikus bevizsgáló állomásra.

Az eljárás során ellenőrzik a gépjármű alvázszámának és motorszámának gyári és érintetlen állapotát, fényképeket készítenek a járműről, festékvastagság mérővel megállapítják, hogy korábban volt-e sérülve vagy javítva a jármű.
Amennyiben a szakemberek mindent rendben találták, kiállítják az eredetiség vizsgálatról szóló Hatósági Bizonyítványt, melyre a későbbiekben szükség lesz az okmányirodában.

A különböző járműkategóriákra vonatkozó hatósági díjakat az alábbi táblázatban láthatják:

2023 eredetvizsga árak
2023 Eredetvizsga Árak
3. lépés: NAV - Regisztrációs adó

A sikeres eredetiség vizsgálatot követően harmadik lépésként a külföldről behozott, Magyarországon forgalomba helyezni kívánt gépjármű után regisztrációs adót kell fizetni. Ezt a Nemzeti Adó,- és Vámhivatal olyan kirendeltségeiben lehet megtenni, ahol kifejezetten regisztrációs adó,- és vámeljárásokat végeznek.

Az ügyintézéshez szükség lesz egy úgynevezett VPID (vámazonosító) számra, melyet díjmentes lehet kérelmezni.
A VPID igénylést követően nyújtható be a regisztrációs adó iránit kérelem. A kérelmet feldolgozzák és határozat formájában tájékoztatnak a fizetendő adó mértékéről.
A fizetendő összeg függ a gépjármű első forgalomba helyezésének dátumától, hengerűrtartalmának mértékétől, környezetvédelmi besorolásától, illetve az üzemanyag fajtájától.

Tisztán elektromos autók, valamint zöld rendszámra jogosult gépjárművek esetében nem kell regisztrációs adót fizetni.

A regisztrációs adóról szóló határozat kézhezvételét követően bankkártyával vagy OTP bankban történő pénztárbefizetéssel lehetséges az adót megfizetni.
Fontos megjegyezni, hogy amennyiben az Ügyfélnek köztartozása van, a regisztrációs adóra vonatkozó eljárást nem lehet lefolytatni.

4. lépés: Kötelező biztosítás

Az okmányirodai ügyintézés előtt nem szabad megfeledkezni a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás megkötéséről.
Tekintettel arra, hogy a gépjármű még nem rendelkezik magyar rendszámmal, az alvázszámra kell megkötni a biztosítást.
Amennyiben online felületet használva kötünk biztosítást, a biztosítás kötés okánál meg tudjuk adni, hogy "külföldről behozott, rendszámmal nem rendelkező gépjárművet vásároltam", így később a rendszer nem fog tőlünk rendszámot kérni.
Az így kapott ajánlatot ki kell nyomtatni és be kell mutatni az okmányirodában a forgalomba helyezés során.
Fontos információ, hogy amint kézhez kaptuk a magyar forgalmi engedélyt, mindenképpen küldjük be a biztosítónak, elkerülve ezzel az esetleges problémákat.

5. lépés: Okmányiroda - Forgalomba helyezés

Tekintettel arra, hogy az okmányirodában "csupán" csak sorszámot kell húzni, összegezzük a forgalomba helyezéshez szükséges dokumentumok listáját:

- Jármű Műszaki Adatlap és Műszaki Vizsgálati Bizonyítvány (NKH által kerül kiállításra)
- Eredetiség vizsgálatról szóló Hatósági Bizonyítvány (eredetiség vizsgáló állomás által kerül kiállításra)
- Kétnyelvű adásvételi szerződés vagy külföldi számla hiteles fordítása
- Külföldi forgalmi engedély és törzskönyv
(bizonyos országoknál csak 1 forgalmi engedély szükséges)

- Kötelező biztosításról megkötéséről szóló ajánlat

 

Az okmányirodában fizetendő díjak:

- Forgalmi engedély: 6.000 HUF

- Törzskönyv: 6.000 HUF

- Rendszámtábla: 8.500 HUF (személyautó esetén) - 5.500 HUF (motorkerékpár és utánfutó esetén)
 

Gépjármű honosítás, átírási illeték kalkulátor
bottom of page