top of page
  • Szerző képePilcsik Tamás

Svájci gépjármű magyarországi forgalomba helyezése, vám és ÁFA, tudnivalók a honosítás előtt.

Frissítve: 2023. jan. 20.

Svájc nem tartozik az Európai Unió tagországai közé, ezért az innen történő gépjárművek importálása teljesen más ügyintézést igényel, mintha az EU-n belül vásárolnánk. Az egyik legfontosabb tényező, hogy a gépjármű vételárán és magyarországi forgalomba helyezés költségén kívül vámot és ÁFA-t kell fizetni.

Svájci autó, motor forgalomba helyezése Magyarországon
Mekkora a vám és az ÁFA összege?

Az Európai Unión belül a vám összege egységes, bármelyik országban végezzük el, minden esetben a gépjármű vételárának vagy EURO TAX értékének 10%-át kell befizetnünk. A vámügyintézés, tehát a 10% vámköltség és az ÁFA megfizetése rendszerint egyszerre történik, azonban tekintettel az országonként eltérő ÁFA mértékére nem mindegy, hogy melyik orszában végezzük el az ügyintézést.


Mennyi ÁFA-t kell fizetni?

Amennyiben a teljes vámeljárást Magyarországon végezzük el, akkor a 10% vámköltségen felül 27% ÁFA-t kell megfizetni, amely összeg szintén a gépjármű vételárából vagy EURO TAX értékéből kerül kiszámításra. Németországban az ÁFA mértéke 19%, Ausztriában 20%, ezért ha külföldön intézzük a vámügyintézést, jelentős összeget spórolhatunk meg. Abban az esetben ha ezt megtettük, az eljárás során kapott határozatot, ÁFA és vám megfizetéséről szóló dokumentumot a magyarországi forgalomba helyezés során a Nemzeti Adó,- és Vámhivatalban be kell mutatni a regisztrációs adó ügyintézése alkalmával.


Milyen egyéb költségei vannak a Svájcból behozott gépjárműveknek?

Tekintettel arra, hogy Svájc nem EU-s tagállam, egy úgynevezett származás ellenőrzési eljárást kell elvégezni, amit bármelyik kormányablakban megtehetünk. Az eljáráshoz szükséges dokumentumok: - Svájci forgalmi engedély - Kétnyelvű adás-vételi szerződés vagy az eredeti adás-vételi, számla hitelesített fordítása Díja 10.900 HUF, átfutási ideje kb. 3-4 hét. Az eljárás során bemutatott dokumentumok alapján a magyar hatóság felkeresi a svájci hatóságot, ezt követően pedig postai úton fognak bennünket értesíteni, hogy a jármű származása tisztázott, a forgalomba helyezést engedélyezték.


ÁFA,- és vámmentes ügyintézés? Lehetséges!

Abban az esetben, ha a gépjármű Svájcban is saját tulajdonunkat képezte és megfelelünk bizonyos törvényi előírásoknak, ÁFA és vám megfizetése nélkül, azaz vámmentesen hozhatjuk be a járművet az Európai Unió területére. Milyen feltételei vannak a vámmentességnek? Lássuk: - Életvitelszerűen Svájcban tartózkodtunk legalább 1 éve - A gépjármű a tulajdonunkban van legalább 6 hónapja - Kijelentkezünk Svájcból, tehát hazatelepülünk

A kinntartózkodásunk igazolásához az alábbi dokumentumokra lesz szükség:

- Svájci személyi igazolvány vagy tartózkodás engedély - Közüzemi számlák bemutatása (tv, internet, telefon, villany számla, lakás bérleti szerződés) - Munkaszerződés (amennyiben rendelkezésre áll)

- Kilépő papírok (quantum)

- Bankszámlakivonat


Fontos! Amennyiben ÁFA,- és vámmentesen hoztuk haza a gépjárművet és 1 éven belül értékesítjük, utólag kell megfizetni az ÁFA,- és vám költségét.



17 316 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page