top of page

Az Európai Unió területén kívüli országból behozott gépjármű honosítása Magyarországon

Amennyiben nem EU-s tagállamban vásárolt gépjárművet, a magyarországi forgalomba helyezés során minden esetben vámkezelni kell az adott járművet. A vámügyintézés egy néhány órás folyamat, a teljes átfutási időt tekintve általánosságban egy napot vesz igénybe.

Az Európai Unió területén a vámteher egységesen 10%.
Ezen összegen felül a vámkezelési eljárás során ÁFA fizetési kötelezettség is keletkezik, ami Magyarország esetében 27%-os adóterhet jelent.

A 10%-os vámteher, illetve a 27%-os ÁFA mértékének megállapítása a gépjármű adásvételi szerződésen feltüntetett összeg alapján történik, amennyiben az összeg nem kirívóan alacsony.

Abban az esetben, ha a vámhatóság megítélése szerint a vételár nem fedi a valóságot, EUROTAX alapján fogják meghatározni a gépjármű értékét és ez alapján kell megfizetni a vámot és az ÁFA-t.

Fontos megjegyezni, hogy a vámkezelésre vonatkozó eljárást kizárólag olyan vámügynökség végezheti el, amely rendelkezik a megfelelő végzettséggel és jogosultsággal.

Vegye fel a kapcsolatot vámügynökségünkkel és kérjen ingyenes árajánlatot a vámkezelés ügyintézésre.

Miért szükséges a vámkezelés? Minden esetben kötelező?

Minden olyan gépjármű esetében, amely nem az EU területén került megvásárlásra, a magyarországi forgalomba helyezés során, de még az NKH-nál történő műszaki vizsgálat előtt kötelező a vámkezelés lefolytatása.
Ezen a ponton két kategóriája kell bontani a lehetséges ügymenetet:

- Fizetős vámkezelési eljárás (szimplán külföldön vásárolt jármű, a tulajdonos nem hazatelepülő)

- ÁFA,- és vámmentes eljárás (saját tulajdon, életvitelszerűen külföldön élt, hazatelepülő)

Válassza ki, hogy melyik eljárás után érdeklődik

HAZATELEPÜLŐ VÁMKEZELÉS
svájci autó vámkezelés-honosítás
FIZETŐS
1. DOKUMENTUMOK ELLENŐRZÉSE - VPID - NYILATKOZATOK

Mielőtt bármit is elkezdenénk, az első és legfontosabb teendő, hogy ellenőrizzük a vámkezeléshez nélkülözhetetlen dokumentumok listáját, valamint kitöltsük az ügyintézéshez szükséges nyilatkozatokat, meghatalmazásokat.
A vámhivatalban minden Ügyfélnek, legyen az magánszemély vagy cég, rendelkeznie kell VPID számmal, ugyanis ez alapján tudjuk lefolytatni a vámkezelési eljárást, illetve a későbbiek folyamán a regisztrációs adóra vonatkozó eljárást is.

VPID szám igényléséhez szükséges dokumentumok magánszemély esetén:

- 12VBM adatlap belföldi magánszemély részére

- személyi igazolvány, útlevél vagy tartózkodási engedély

- lakcímkártya 

- adókártya

VPID szám igényléséhez szükséges dokumentumok cég esetén:

- 12VBT adatlap belföldi gazdálkodó szervezetek és egyéni vállalkozók részére

- cégkivonat

- aláírási címpéldány

Vámkezeléshez szükséges dokumentumok:

- külföldi forgalmi engedély és törzskönyv (amennyiben két részes az adott országban)

- adásvételi szerződés és számla, amennyiben cégtől vásárolták a járművet 

- VPID szám

- belépési nyilatkozat

- fuvarköltség nyilatkozat

- értéknyilatkozat

2. MENNYI VÁMOT / ÁFÁT KELL FIZETNI?

Vámteher:
Az Európai Unió egész területén az importvám összege egységesen 10%. Ha csak vámot kellene fizetni a nem EU-s országból behozott gépjárművek után, akkor egyáltalán nem lenne jelentősége, hogy melyik országban végezzük el a vámkezelést.

Sajnos azonban a vámteher megfizetését követően ÁFA fizetési kötelezettségünk is keletkezik, amelynek összege függ az adott országban használt áfakulcs mértékétől.

ÁFA:
Az alábbi listában mutatjuk, hogy melyik országban mennyi ÁFA-t kell fizetni a vámeljárás során:

Magyarország 27%
Hollandia 21%

Ausztria 20%
Franciaország 20%

Szlovákia 20%

Németország 19%

Lengyelország 17%

Megjegyzés:
Láthatjuk, hogy Magyarországon a legmagasabb az ÁFA mértéke, ezért amennyiben van rá lehetőség, a vámeljárásra vonatkozó kérelmünket nyújtsuk be az első EU-s országban, például Németországban.
A vámkezelést külföldön is kizárólag vámügynökségen keresztül tudjuk lefolytatni, ami drágább az itthoni vámkezeléssel foglalkozó cégekhez képest, azonban 8%-kal jobban járunk.

Amennyiben külföldön kerül vámkezelésre a gépjármű, gondosan őrizzük meg az ott kapott vámhatározatot és igazolásokat, ugyanis a magyarországi forgalomba helyezés során, mind a műszaki vizsgánál, mind a regisztrációs adóra vonatkozó eljárásnál kötelezően be kell mutatni.

Vámkezelés:
Amennyiben Magyarországon végezzük el a vámkezelést, általánosságban elmondható, hogy ha az adásvételi szerződésben feltüntetett összeg nem irreálisan alacsony, akkor elfogadják és ezen összeg alapján kell megfizetni a 10% importvámot és a 27% ÁFA-t.

Ellenkező esetben EUROTAX alapján fogják meghatározni a gépjármű értékét, és a vámhatóság által megállapított összeg után keletkezik a vám,- és ÁFA fizetési kötelezettségünk.

3. GÉPJÁRMŰ BEMUTATÁSA / SZEMLE

Amennyiben a dokumentumok rendben vannak, a szükséges nyilatkozatok kitöltésre kerültek, a vámkezelésre szakosodott kollégánk regisztrálja eljáráshoz szükséges adatatok a rendszerben, illetve bemutatjuk a vámhatóság részére a járművet.
A gépjármű bemutatása rendszerint elektronikusan, fényképek formájában történik, azonban előfordul, hogy a vámhatóság saját hatáskörében úgy dönt, hogy berendeli a járművet szemlére.

A fényképek tekintetében az alábbiak szoktuk kérni Ügyfeleinktől:

- gépjármű eleje és hátulja

- gépjármű mindkét oldala

- motortér

- alvázszám

- műszerfal és km óra állás

4. VÁMHATÁROZAT ÁTVÉTELE

A dokumentumok és a fényképek beküldését követően elektronikus úton kapjuk meg a vámhatározatot, amelyen feltüntetésre kerülnek az Ügyfél által fizetendő összegek.

Külön bankszámlaszámra kell utalni a 10%-os importvám összegét, és szintén külön a 27%-os ÁFA mértékét.

A banki átutalás során figyelni kell, hogy a közleményben pontosan tüntessük fel az Ügyfél VPID számát, valamint a határozatszámot, ugyanis a NAV rendszere ezen információk alapján fogja automatikusan jóváhagyni a befizetést.

A vámhatározat elkészültét követően lehet kezdeményezni a magyarországi forgalomba helyezést, illetve annak teljeskörű ügyintézést.

Ide kattintva elolvashatja, hogyan is zajlik a honosítás lépésről-lépésre.
 

bottom of page