top of page

Németországból behozott autó forgalomba helyezése

Az esetek többségében Ügyfeleink Németországból vagy Ausztriából behozott autók forgalomba helyezését illetően érdeklődnek. Ezen az oldalon külön-külön részletesen leírjuk, hogy pontosan mire van szükség az eredményes forgalomba helyezéshez. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyedi esetekben nem minden esetben vonatkoznak ugyanazok a jogszabályok a külföldről behozott autók honosításánál.

Külföldi autó honosítás

Német autó honosítása, magyarországi forgalomba helyezése

Német forgalmi engedély - Zulassungbescheinigung Teil I

A képen látható dokumentum megegyezik a Magyarországon kiállított forgalmi engedéllyel. Harmonizált adattartalmú, ami azt jelenti, hogy a különböző betűkkel és számokkal jelölt kategóriák megegyeznek a magyar forgalmi engedélyben található bejegyzésekkel.
A német forgalmiban megtalálható tulajdonos vagy üzembentartó neve és címe, a gépjármű adatai, valamint a külföldi műszaki vizsga érvényesség dátuma.

Német autó forgalomba helyezése

Német forgalmi engedély - Zulassungbescheinigung Teil II

A képen látható dokumentum megegyezik a Magyarországon kiállított plasztik kártya formátumú törzskönyvvel.
Általánosságban elmondható, hogy aki a német törzskönyvben szerepel, az a személy birtokolja a jármű tulajdonjogát, azonban fontos felhívni a figyelmet a következő szövegre, amely a törzskönyvön olvasható:
"Der Inhaber der Zulassungsbescheinigung wird nicht als Eigentümer des Fahrzeugs ausgewiesen."
Ennek jelentése pedig, hogy a dokumentumon feltüntetett személy nem tekinthető a jármű tulajdonosának.

Ettől eltekintve elmondható, hogy ha azzal köttetik az adásvételi szerződés, aki a német forgalmi engedélyben és törzskönyvben szerepel, akkor nincs mitől tartani. Itt fontos megjegyezni, hogy a törzskönyvben két oszlop szerepel, így előfordulhat, hogy a bal oldali oszlopban látható a gépjármű előző tulajdonosa, a jobb oldali oszlopban pedig a jelenlegi tulajdonos. Ebben az esetben a jobb oldali oszlopot kell vizsgálni, hiszen az a legfrissebb bejegyezés.

Német autó honosítás ügyintézés

További szükséges
dokumentumok

Kereskedői nyilatkozat

COC Dokumentum (európai típusbizonyítvány)

Német műszaki vizsgát igazoló dokumentum - TÜV / DEKRA

Amennyiben a megvásárolt gépjármű rendelkezik érvényes német külföldi műszaki vizsgával, a magyarországi forgalomba helyezés során honosítási eljárást lehet kérelmezni. Ennek feltétele, hogy a műszaki vizsgát igazoló dokumentum rendelkezésre álljon, a forgalmi engedélyben feltüntetett érvényesség nem elegendő.
Az alábbi fotókon látható a TÜV, illetve a DEKRA által kiállított műszaki vizsgabizonyítvány.

Német autó forgalomba helyezés
Német autó forgalomba helyezés ügyintézés
TÜV / DEKRA

Kereskedői nyilatkozat- Amennyiben autókereskedésben vásárolja a járművet, nem pedig a forgalmi engedélyben feltüntetett személytől

Kereskedői nyilatkozatra abban az esetben van szükség, amennyiben a megvásárolni kívánt gépjárművet nem a forgalmi engedélyben feltüntetett személytől vagy cégtől vásároljuk, hanem egy autókereskedéstől.
Magyarországon nincs szükség ilyen nyilatkozatra, mivel a forgalmi engedély hátoldalán záradékként felvezetik azt az autókereskedőt, aki a gépjárművet megvásárolta, így könnyen azonosítható a tulajdonos, illetve a tulajdonosi láncolat is visszavezethető.
Németországban nincsen ehhez hasonló bejegyzés, ezért van szükség a kereskedői nyilatkozatra, ahol a kereskedő aláírja és garantálja, hogy az említett gépjármű kizárólagosan az ő tulajdonjoga és az eladásra csak ő jogosult.

bottom of page