top of page
  • Szerző képeautougyintezes

Autóhonosítás? Valóban lehetetlen időpontot foglalni az NKH-hoz?

Frissítve: máj. 14.

Jelenleg több mint egy hónapos várakozás jellemző a Közlekedési Hatóságnál a külföldről behozott gépjárművek magyarországi forgalomba helyezését illetően. Akadnak azonban olyan vizsgaállomások, ahol közel két hónapot is kell várni azon tulajdonosoknak, akik a lakóhelyük szerinti illetékes hatóságnál szeretnének bejelentkezni, már ha ez lehetséges. Nem ritka ugyanis, hogy a vizsgaállomások túlterheltsége miatt lezárják az időpontfoglaló rendszert, aminek következtében az emberek kénytelenek akár több száz kilométert is utazni egy külföldről behozott gépjármű honosítása miatt.

Autóhonosítás időpont foglalás
Külföldi autó honosítás időpontfoglalás


A kialakult helyzet rendkívül aggasztó, ugyanis a rendszer láthatóan nem alkalmas arra, hogy annyi gépjárművet tudjon fogadni, mint amennyi érkezik az országba. Az új járműveket értékesítő, hivatalos importőrök szerencsés helyzetben vannak, mivel ők rendelkeznek azzal az infrastruktúrával, aminek köszönhetően házon belül elvégzik a szükséges teendőket, és megkapják a forgalomba helyezéshez szükséges jármű műszaki adatlapot, mindezt egy-két nap alatt. De mi a helyzet a magánszemélyekkel, az autókereskedőkkel, a szállítmányozó cégekkel, vagy velünk, gépjármű honosítással foglalkozó cégekkel?

Ha röviden akarnánk összefoglalni, csak annyit írnánk hogy a sikeres autóhonosításhoz óriási szerencse kell. Na de járjunk utána, mi okozza a rendszer összeomlását és mi lehetne a megoldás?Külföldről behozott gépjárművek magyarországi forgalomba helyezése
Külföldi autó honosítás ügyintézés


Az évekkel ezelőtt történt visszaélések kapcsán hozott szankciókat és szigorításokat helyesnek tartjuk, azonban a bürokrácia megszüntetésével egyidejűleg az infrastruktúrát is fejleszteni kellene, hiszen ha nincs elég vizsgabiztos, akkor pontosan az fog történni, mint ami jelenleg. A harminc napos, több száz euróba kerülő ideiglenes rendszám lejár, mire az ember végre időponthoz jut, annyi traileres pedig nincs az országban, amennyi külföldi gépjármű vizsgázik egy nap. A vizsgabiztosok hiánya rendkívül nagy problémát okoz, tekintettel hogy egy négysoros vizsgaállomáson mindössze három-négy ember dolgozik a nyolc helyett. Sok esetben a műszakvezetőnek kell besegíteni a soron dolgozó kollégáknak, hogy időben be tudják fejezni a műszakot. Szünetet alig tudnak tartani, túlterheltek, mindeközben az udvaron a sorompóig állnak a külföldről behozott autók. Előre tervezés Régebben azt javasoltuk az ügyfeleinknek, hogy amennyiben biztosan megvásárlásra kerül a külföldről behozott gépjármű, kérjék be az eladótól a dokumentumok másolatát, hogy előre be tudjuk jelenteni vizsgára, ezzel is csökkentve a várakozást időtartamát. Ez a lehetőség megszűnt, ugyanis a dokumentumok hiába érkeznek be hozzánk, ha sehol az országban nincsen szabad időpontot külföldi autó honosításra.


Előre lefoglalt időpontok, csere Egy rövid ideig volt ilyen lehetőség, de természetesen ezt is megszüntették, hála azoknak a nemtörődöm "kollégáknak", akik tucatszámra jelentettek be olyan gépjárműveket, amik a megadott időpontban nem jelentek meg a műszaki vizsgaállomáson. A csere lehetősége megoldás lehetne a jelenlegi helyzetre, de csak abban az esetben, ha nem élnének vissza ennek lehetőségével, és nem fordulna elő az, hogy napi 20-30 autó nem jelenik meg a vizsgán.


Infrastruktúra fejlesztése

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy kevés az ember, kevés a fizetés, és a munkakörülmények is hagynak némi kivetnivalót maguk után. Érthetetlen, hogy egy állami szervnél hogyan fordulhat elő ilyesmi, de véleményünk szerint itt lenne az ideje, hogy a vizsgaállomásokon dolgozó, a rendszert működtető embereket jobban megbecsüljék, és a fizetések emelésével motiválják azokat, akik egyébként ebben a szakmában szeretnének elhelyezkedni. Ha kétszer annyi vizsgabiztos lenne mint jelenleg, a felére csökkene a várakozási idő.


Magyar Autóklub

Sokan még mindig nem tudják, de már a Magyar Autóklubnál is lehetőség van a külföldről behozott gépjárművek honosítására, persze csak szigorú feltételek mellett. Lejárt külföldi műszaki vizsga esetén nem tudják elvégezni a gépjármű magyarországi forgalomba helyezését, ugyanis a Magyar Autóklub csak a honosítási eljárásra kapta meg az engedélyt. Az érvényes külföldi műszaki vizsgát okirattal kell igazolni, nem elég a forgalmi engedélyben feltüntetett érvényesség. Ha ez meg van, még mindig nem biztos a siker, ugyanis van még egy dokumentum ami nélkülözhetetlen az eljáráshoz, ez pedig a megfelelőségi nyilatkozat, másnéven COC dokumentum.Autó honosítás ügyintézés egy nap alatt
Autóhonosítás a Magyar Autóklubnál

Némi bizakodásra adhat okot, amennyiben rendelkezésre állnak azok a dokumentumok, amelyek a Magyar Autóklubnál szükségesek, na de mi a helyzet a motorszámmal? Bizony, egy újabb buktató. A helyzet ugyanis az, hogy amennyiben a Magyar Autóklubnál szeretnénk honosítani a külföldről behozott autónkat, prezentálni kell a gyári beütött motorszámot, ami azt jelenti hogy a műszaki vizsga honosítása előtt meg kell csináltatnunk az előzetes eredetiség vizsgálatot. A probléma csak az, hogy nagyon kevés olyan eredetvizsga állomás van, ahol ezt előre megcsinálják külföldi járműokmányokkal, mivel a bevett szokás az, hogy a műszaki adatlap kiadását követően végzik el az eljárást.


Mi a megoldás? Hogyan lehet akkor időpontot foglalni?

Ehhez valószínűleg kelleni fog egy nagyobb levegő, mivel jelenleg sehova nem lehet időpontot foglalni 1 hónapon belül, pláne nem olyan vizsgaállomásra, amely a közelünkben van. Amikor lezárják a rendszert, általában 2-3 hétig nem lehet foglalni. Elképzelhető, hogy csak olyan helyen találunk szabad időpontot, ami több száz kilométerre van tőlünk, és ha a gépjárműhöz tartozó dokumentumok nem megfelelőek vagy hiányosak, akkor hiába utaztunk annyit az időpont miatt, nem fognak minket fogadni a vizsgaállomáson. És most jön a feketeleves, amikor megnyitják a rendszert. De mikor nyitják meg? Az ember azt hinné, hogy kapunk róla tájékoztatást, de ez valószínűleg csak a fejlettebb országokban van így. A helyzet ugyanis az, hogy senki sem tudja pontosan mikor nyitják meg az időpontfoglaló rendszert. Sem a vizsgabiztosok, sem a műszakvezető, senki. Nincs benne következetesség, az egész infrastruktúra rendszertelen. Bátran ki merjük jelenteni, hogy a megérzésekre, az időérzékre és a szerencsére kell hagyatkoznia annak, aki külföldi autó forgalomba helyezésére adja a fejét.

A legutóbbi nyitást követően 15-20 percen belül elfogyott két hétnyi időpont, és megint nem lehet foglalni. A pomázi vizsgaállomást bizonytalan ideig bezárták, Vácon nem fogadnak külföldről behozott járműveket, a vidéki vizsgaállomásokon egy-két ember dolgozik, időpontot foglalni lehetetlen, ezért mindenki Budapesten akar külföldi autót honosítani, de lassan a fővárosi vizsgaállomás is össze fog omlani. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy több autóhonosítással foglalkozó kollégával összefogva folyamatosan, napi rendszerességel, akár ötvenszer is megnézzük, hogy vannak-e szabadon foglalható időpontok. Ha valaki tudomást szerez arról, hogy a rendszer nyitva van, azonnal tájékoztatja a többieket, megadva ezzel az ügyfelek kiszolgálásának lehetőségét. Persze ez még nem garantálja a sikert, hiszen egész nap ügyet intézünk, vizsgáztatunk, vámkezelünk vagy okmányirodában vagyunk, rosszabb esetben éppen vezetünk. Ilyenkor ember legyen a talpán, aki vezetés közben időpontot tud foglalni úgy, hogy ne üssön el egy alvázszám karaktert, ami természetesen automatikus törlést von maga után. Összegezve az eddigieket azért látunk némi fényt az alagút végén, még akkor is ha ez nekünk autóhonosítóknak több feladatot és odafigyelést jelent. A jelenlegi összefogással elmondható, hogy jó eséllyel tudunk minden ügyfelünknek időpontot foglalni és továbbra is képesek vagyunk átvenni minden olyan terhet, amely a külföldről behozott gépjárművek magyarországi forgalomba helyezésével és honosításával jár.

122 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page