top of page
  • Szerző képePilcsik Tamás

Külföldön vásárolt autó forgalomba helyezése vs. Saját autó honosítása

Frissítve: 2023. jan. 20.

Első blogbejegyzésemben szeretném tisztázni a főbb különbségeket a külföldön történő gépjármű vásárlás és a már saját tulajdonban lévő jármű magyarországi honosítása között.



Külföldön vásárolt gépjármű forgalomba helyezése

Nézzük miről is van szó. Bővül a család, a három ajtós városi cirkáló egyre inkább kicsinek bizonyul, ezért autóvásárlásra szánjuk magunkat. Szeretnénk jó állapotú, megbízható autót vásárolni a család számára, ezért úgy döntünk, hogy külföldről hozzuk be a kiszemelt példányt. A kiutazás előtt voltunk annyira felkészültek, hogy vittünk magunkkal 4 példány kétnyelvű adás-vételi szerződést annak érdekében, hogy a magyarországi forgalomba helyezés során megspóruljuk a hivatalos fordítás összegét. Az autó rendben van, jöhet a fizetés és a papírmunka. Milyen dokumentumokat kell kapnunk, hogy zökkenőmentes legyen a magyarországi forgalomba helyezés? Lássuk! - Külföldi forgalmi engedély és törzskönyv (vannak olyan országok, ahol csak egy részes a gépjárműhöz tartozó dokumentáció, például Franciaország). - Adás-vételi szerződés és/vagy számla, amennyiben cégtől vásároltuk a gépjárművet - Kereskedői nyilatkozat, amennyiben a forgalmi engedélyben más szerepel, mint az adás-vételi szerződésben. - Műszaki vizsgát igazoló dokumentum, amennyiben a jármű rendelkezik érvényes műszaki vizsgával.


Saját tulajdonú gépjármű honosítása

Mindegy milyen okból, de valamikor úgy határoztunk, hogy külföldön próbálunk szerencsét. A számításaink bejöttek, olyannyira, hogy vásároltunk is egy autót, amit a kinti okmányirodában készségesen a nevünkre írtak, a forgalmi engedélyben és törzskönyvben a mi nevünk szerepel. Az idő múlásával egyre csak erősödik bennünk a honvágy és végül úgy döntünk, hogy haza költözünk. Milyen dokumentumokat kell magunkkal hoznunk? Lássuk!

- Külföldi forgalmi engedély és törzskönyv - Műszaki vizsgát igazoló dokumentum

Fontos! Amennyiben a külföldi forgalmi engedélyben és a törzskönyvben saját nevünk szerepel, a gépjármű magyarországi honosítása során nincs szükség sem kétnyelvű adás-vételi szerződésre, sem a vásárlást igazoló számlára. A forgalmi engedély és a törzskönyv együttese a kiindulópont vagyis az ütőkártya. Teljesen mindegy, hogy évekkel ezelőtt kitől, mikor és mennyiért vásároltuk.


Összegzés

Külföldön vásárolt gépjármű forgalomba helyezése - A külföldről származó gépjárművet a magyarországi forgalomba helyezés céljából vásároljuk meg. A külföldi forgalmi engedélyben nem a mi nevünk szerepel (az ideiglenes rendszámhoz tartozó forgalmi nem ide tartozik). Tulajdonjogot szerzünk az adás-vételi szerződés aláírásával.

Saját tulajdonban lévő gépjármű honosítása - A külföldön vásárolt, már saját tulajdonunkban lévő gépjárművet honosítjuk Magyarországon. A forgalmi engedélyben és a törzskönyben a mi nevünk szerepel. Tulajdonjogot kvázi nem szerzünk, az autó saját birtokunkban marad, csupán másik országban kerül nyilvántartásba vételre.



- Mindkét esetében kivétel nélkül szükség van a járműhöz tartozó forgalmi engedélyre, törzskönyvre és a műszaki vizsgát igazoló dokumentumra.


3 777 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page