top of page

AZ ÚJ CSODAFEGYVER - KÜLFÖLDI AUTÓ HONOSÍTÁS
A MAGYAR AUTÓKLUBNÁL SORON KÍVÜL

Sokan még nem tudják, hogy néhány éve már a Magyar Autóklubnál is lehetőség nyílt a külföldről behozott gépjárművek magyarországi forgalomba helyezésére, pontosabban azoknak honosítására.
2021. szeptember 8-a fontos dátum ebben a szférában, ugyanis ezen a napon jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint 2021. október 8-tól kérelmezhető a külföldi autók honosítására vonatkozó eljárás a Magyar Autóklub kirendeltségeinél. 

 

Egy blogbejegyzésünkben már írtunk arról, hogy jelenleg milyen állapotok uralkodnak a Közlekedési Hatóságnál, másnéven az NKH-nál. Röviden összefoglalva a rendszer az összeomlás szélén áll, időpontot foglalni szinte lehetetlen, vannak olyan vizsgaállomások ahol már 2-3 hónapra adnak időpontot.

Amikor megjelent a Magyar Közlönyben az új kormányrendelet, bíztunk abban hogy a Magyar Autóklub a szó pozitív értelmében lesz annyira leterhelt a külföldi autók honosítását illetően, hogy elvesz annyi gépjárművet az NKH-tól, hogy némileg helyre áll a rend és lesznek foglalható időpontok 1-2 hétre.
Sajnos ez nem így történt, viszont foglalkozzunk most azzal, hogy miért is tartjuk a Magyar Autóklubot a honosítás csodafegyverének.

A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK A MAGYAR AUTÓKLUBNÁL TÖRTÉNŐ AUTÓHONOSÍTÁSRÓL

HONOSÍTÁS
1. Követelmények a sikeres autóhonosításhoz

 A Magyar Autóklub kizárólag küföldről behozott személygépjárművek, lakóautók (M1 kategória) és 3,5 tonnát meg nem haladó tehergépjárművek (N1 kategória) honosítására kapta meg az engedélyt.
Motorkerékpárokat egyelőre nem lehet az Autóklubban honosítani.
Amennyiben a külföldi műszaki vizsga érvényesség hamarosan lejár, a honosítási eljárás mellé kérelmezhető a friss, 2 éves műszaki vizsgálat. 

Szükséges dokumentumok:

Járműokmányok: A honosítási eljáráshoz mindenképpen szükség van a külföldről behozott gépjármű
forgalmi engedélyére (1-es rész) és törzskönyvére (2-es rész), kivéve ha az adott országban 1 részes a dokumentáció.

Műszaki vizsgát igazoló dokumentum: Tekintettel, hogy csak honosítási eljárást lehet kérelmezni, mindenképpen igazolni kell a külföldi érvényességet a kinti hatóság által kiállított műszaki vizsgálati bizonyítvánnyal, tehát nem elég a forgalmi engedélyben feltüntetett érvényesség. Kivételt képeznek ez alól azon gépjárművek, amelyek még nem estek át külföldön az első műszaki vizsgán, hiszen az új autók külföldön is 3 vagy 4 évet kapnak az első forgalomba helyezés alkalmával. Ilyen esetben, ha a forgalmi engedélyből megállapítható az érvényesség, kérelmezhetjük az eljárást.

COC dokumentum / Megfelelőségi nyilatkozat: A COC az első hivatalos dokumentum, ami akkor kerül kiállításra, amikor az autó kigurul a gyártósorról. Hasonló mint egy születési anyakönyvi kivonat, és nélkülözhetetlen a Magyar Autóklubnál történő autóhonosításhoz. A gyártó által kiállított megfelelőségi nyilatkozat rendszerint A4-es méretű, a gyártó logójával, mindkét oldalon műszaki paraméterekkel, különböző jóváhagyásokkal, vízjellel ellátott hivatalos dokumentum.

A COC dokumentum meglétéről érdemes még a vásárlás előtt tájékozódni, ugyanis ha rendelkezésre áll, akkor a magyarországi forgalomba helyezésnél megszokott kb. 1 hónapos várakozást mindössze néhány napra tudjuk csökkenteni. 
Amennyiben vállalkozásunkat bízza meg az autóhonosítással kapcsolatos teendők elvégzésével, nem csak a rövid időpontokat tudjuk biztosítani, de minden gyártótól be tudjuk szerezni az eddig is említett COC dokumentumot.

 

 Tulajdonjogot igazoló dokumentumok: A honosítás eljárás lefolytatásához mindenképpen igazolni kell a tulajdonjogot, amely megtehető az adásvételi szerződés vagy a számla bemutatásával. A pontosság kedvéért tisztázzuk, hogy a kétnyelvű adásvételi szerződésre kizárólag a kormányablakban van szükség, tehát a műszaki vizsgaállomáson az eljárás anélkül is kérelmezhető. 
 

2. Mennyibe kerül, ha a Magyar Autóklubnál honosítom az autót?

A Közlekedési Hatóságnál fizetendő 8.000 forintos hatósági díjjal szemben a Magyar Autóklubnál 27.050 forintot kell fizetni a honosítási eljárásért, amely összeg tartalmazza a gépjármű előzetes átvizsgálását is. Ez az összeg ugyan magasabb, mint amit az NKH-nál kell fizetni, viszont az ügyfélszolgálat mindig elérhető, az ügyintézők kedvesek és segítőkészek, és az időpontfoglalás is egyszerűbben működik.
 

Magyar Autóklub autóhonosítás.jpg
3. Mennyi a várakozás, ha a Magyar Autóklubnál foglalok időpontot?

Ez nagyban függ attól, hogy az adott vizsgaállomás mennyire leterhelt, hány soron dolgoznak a kollégák, de általánosságban elmondható, hogy az ügyintézők 3-4 hétre szoktak az ügyfeleknek időpontot adni.
 

4. Mennyi a várakozás, ha Önökön keresztül szeretném honosítani az autómat a Magyar Autóklubnál?

Tekintettel, hogy már az első napon megkerestük a Magyar Autóklubot a külföldi autók honosításával kapcsolatban, és a közös munkát azóta is gőzerővel folytatjuk, jellemzően 1-5 napon belül tudunk időpontot biztosítani. 
Ez annak köszönhető, hogy mindig adódik egy-egy lemondás az ügyfeleink részéről, illetve a mások által lemondott időpontokról is elsőkézből értesülünk, tekintettel, hogy valamelyik kollégánk mindig a vizsgaállomáson tartózkodik.

5. A Magyar Autóklubban az eredetiség vizsgálatot is elvégzik a honosítás során?

Igen, és nem. Fontos tudni, hogy a Magyar Autóklubnál történő autóhonosítás egyik fontos feltétele, hogy az eljárás alá vont gépjármű teljes motorszáma látható, fényképezhető legyen. A szakmabeliek tudják, hogy ez sok esetben akár 1-2 óra is lehet, mire a vizsgabiztos megtalálja az endoszkópos kamera segítségével. Ilyenkor áll a munka, a várakozási idő növekszik, ezért az általunk honosítani kívánt gépjárműveket eleve úgy visszük a vizsgaállomásra, hogy már birtokunkban van a teljes motorszámmal kiállított eredetiség vizsgálatról szóló hatosági bizonyítvány.
A közös munka rendkívül fontos, igyekszünk segíteni a Magyar Autóklubban dolgozó kollégákat. Természetesen senki nem fognak elküldeni, ha nem áll rendelkezésre a motorszámos hatósági bizonyítvány, ha van rá mód és idő megpróbálják előkeresni, de mindenképpen hálásak lesznek a vizsgabiztosok, ha felkészülve érkezünk.

 

Autóhonosítás Magyar Autóklub.jpg
bottom of page