top of page
  • Szerző képePilcsik Tamás

Tévhit! Nem kell, hogy érvényes legyen a külföldi műszaki vizsga a forgalomba helyezéshez!

Frissítve: 2023. jan. 20.

Az elmúlt időszakban több autós portál kezdett el foglalkozni gépjármű honosítási eljárásokkal kapcsolatos témákkal, bárcsak ne tették volna. Ugyan értékelendő, hogy megpróbálnak kellő tájékoztatást adni a célközönségnek, azonban a köd eloszlatása helyett méginkább összezavarják az embereket azzal, hogy olyan dologról írnak, amiről fogalmuk sincsen. Az egyik ilyen portál szerint Magyarországon csak és kizárólag olyan gépjárművet lehet forgalomba helyezni, amelyik érvényes külföldi műszaki vizsgával rendelkezik. Ez természetes nem igaz, továbbra is kérelmezhetjük a külföldről behozott, érvényes műszaki vizsgával nem rendelkező gépjármű egyedi forgalomba helyezési engedély kiadását, valamint az ezzel együtt járó időszakos műszaki vizsgálat elvégzését.

Gépjármű honosítás

Honosítási eljárásról beszélünk akkor, ha a külföldről behozott gépjármű rendelkezik érvényes külföldi műszaki vizsgával, legyen az motorkerékpár, személyautó, teherautó, busz, kamion vagy utánfutó. A legtöbb külföldi jármű esetében a műszaki vizsga érvényessége a forgalmi engedélyben kerül feltüntetésre, azonban vannak olyan országok mint például Ausztria, ahol hiába keressük az érvényességet, ugyanis külön igazolást állítanak ki a műszakiről. Az ilyen kivételektől eltekintve általánosságban elmondható, hogy a műszaki vizsga érvényessége valamilyen pecséttel vagy hitelesített matricával van feltüntetve a forgalmi engedélyben. 2018 május 20-ig elegendő volt a forgalmi engedély bemutatása és amennyiben a kinti műszaki vizsga még érvényes volt, honosíthattuk a járművet. Az új szabályozások értelmében azonban május 20-tól a Magyarországon honosítani kívánt gépjárművek esetében nem csak a forgalmi engedélyben szereplő dátum érvényességét ellenőrzik, hanem a műszaki vizsgáról szóló igazolást is be kell mutatni.


Összefoglalva

  • A műszaki állomáson nem csak a forgalmi engedélyben feltüntetett dátum érvényességét, hanem a műszaki vizsgát igazoló dokumentum meglétét is ellenőrzik. A forgalmiban lévő pecsét vagy matrica csak az igazolással együtt érvényes.

  • Továbbra is forgalomba lehet helyezni azokat a járműveket, amelyek nem rendelkeznek érvényes külföldi műszaki vizsgával.

  • Ne higyjen el mindent, amit az interneten olvas. Gépjárművel kapcsolatos kérdésekben állunk rendelkezésre.






782 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page