top of page
  • Szerző képePilcsik Tamás

Angol, jobbkormányos autó forgalomba helyezése? Nincs akadálya!

Frissítve: 2023. jan. 20.

Az esetek többségében a gépjárművek Németországból vagy Ausztriából érkeznek, azonban egyáltalán nem ritka, hogy az Angliában vásárolt, jobbkormányos gépjárművet tulajdonosa magával hozza és szeretné forgalomba helyezni Magyarországon. A környező országok közül akad olyan, ahol már nem lehet jobbkormányos gépjárművet forgalomba helyezni, tekintettel arra, hogy a jobboldali közlekedés egy ilyen autóval balesetveszélyes lehet. Nos, ezt sokan vitatják, azonban jelenleg Magyarországon semmilyen akadálya nincsen, hogy angol, jobbkormányos autót helyezzünk forgalomba.


Mi szükséges hozzá?

Az ügyintézéshez a következő dokumentumokra van szükség: - Angol forgalmi engedély - V5C dokumentum - Származás ellenőrzés

- Vámkezelést igazoló dokumentum

Simán átmegy a műszaki vizsgán?

Simán, azonban mielőtt műszaki vizsgára jelentkeznénk, 2 fontos teendőnk van:

- Első fényszórók cseréje (a jobbkormányos autók fényszórói baloldali közlekedés esetén megfelelőek, azonban a jobboldali közlekedésnél elvakítják a szemből érkezőket) - Hátsó tolatólámpa és ködlámpa átkötése (amennyiben a ködlámpa mindkét oldalon világít, nincs szükség beavatkozásra)


Ha Anglia kilép az EU-ból, kell-e vámot illetve ÁFA-t fizetni a forgalomba helyezés során?

Valószínűleg igen, de ez nem azt jelenti, hogy a már tulajdonunkban lévő gépjárművet csak a vám, illetve ÁFA megfizetése után tudjuk forgalomba helyezni. Természetesen sokakat fog érinteni a változás, azonban fontos tudni, hogy feltehetően csak azokban az esetekben kell vámot és ÁFA-t fizetni, ahol a tulajdonszerzés dátuma a változást követően történt. Azonban ha a gépjármű legalább 6 hónapja a tulajdonunkban van és tudunk igazolni legalább 1 éves külföldön tartózkodást, a jogszabályok értelmében ÁFA,- és vámmentesen tudjuk forgalomba helyezni a gépjárművet függetlenül attól, hogy hogy alakul Anglia sorsa. Fontos változás, hogy amennyiben nem vagyunk jogosultak az ÁFA,- és vámmentes ügyintézésre, kizárólag abban az esetben tudjuk forgalomba helyezni és honosítani az Angliából behozott gépjárművet, amennyiben az megfelel az EURO 6-os környezetvédelmi előírásoknak. Abban az esetben, amennyiben hazatelepülőként megfelelünk a vámmentességre vonatkozó szabályoknak, bármilyen környezetvédelmi besorolású autót forgalomba helyezhetünk Magyarországon.






4 563 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page